التقييم البيئي لاستخدام مخصبات التربة على خصائص النشاط الزراعي في منطقة الوسيط
Abstract
يتعلق هذا البحث بدراسة اثر التقييم البيئي لمخصبات التربة على خصائص الإنتاج الزراعي وأثرها على زيادة الإنتاج أو نقصه وقد تم الاعتماد في هذا البحث على المنهج الوصفي والمنهج التحليلي واستمارة استبيان أعدت لهذا الغرض بهدف تجميع البيانات المطلوبة وتحويلها إلى جداول رقمية وأشكال بيانية وقد تبين من هذه الدراسة أن مزارع منطقة الدراسة ملكية عامة وبعضها ملكية خاصة وقد بينت النتائج أن مزارع القطاع العام أكثر استخدام للأسمدة من مزارع القطاع الخاص كما تبين أن مزارع القطاع العام يتناقص فيها الإنتاج أكثر من مزارع القطاع الخاص وأوضحت الدراسة انه لا توجد سياسة سمادية واضحة ولا توجد قوانين تنضم وتحدد استخدام الأسمدة وطرق وضعها في التربة ولهذا فأن المنطقة تعرضت لمعدلات مرتفعة من الأسمدة المضافة للتربة ومعظم هذه الأسمدة تتحول إلى مواد مترسبة ومتراكمة في التربة مما يؤدي إلى ارتفاع رقم الحموضة ومع تكرار هذه العملية يؤدي ذلك إلى مستويات مرتفعة نسبيا ويعكس هذا أثرا بالغا على الخواص الموفولجية والكيميائية لخواص التربة.
This research pertains to studying the impact of environmental assessment of soil fertilizers on agricultural production characteristics and their effect on increasing or decreasing production. The research relies on descriptive and analytical methods, utilizing a questionnaire designed for this purpose to collect the required data and transform it into digital tables and graphical forms. The study reveals that farms in the study area are either publicly owned or privately owned. Results indicate that farms in the public sector utilize fertilizers more than those in the private sector, and production decreases more in public sector farms. The study also highlights the absence of a clear fertilizer policy and laws regulating and specifying fertilizer use and application methods in the soil, leading to high levels of added fer-tilizers in the region. Most of these fertilizers transform into deposited and accumulated materials in the soil, resulting in increased acidity levels. With repeated application, this process leads to relatively high levels, significantly affecting the physical and chemical properties of the soil.
Collections
- No.1 [6]